Of het nou gaat om het ontwikkelen van leermaterialen, het adviseren van managers of het formuleren van strategisch opleidingsbeleid, hoe zorgt TriamFloat ervoor dat het werkt en succesvol is? Een gesprek hierover met Business Managers Baukje Sijpkens, Remco Lieon en Rutger Holtzer.
Bijzonder is volgens Baukje de manier waarop de L&D consultants van TriamFloat twee totaal verschillende vakgebieden met elkaar verweven. “De werkwijze van onze L&D consultants ervaren klanten als natuurlijk en vanzelfsprekend. Dat is mooi, maar als je inzoomt op onze L&D consultants zie je een combinatie van vakkennis en expertises die helemaal niet vanzelfsprekend is. Ze zijn onderwijskundige én consultant. Aan de ene kant zwaargewichten op het gebied van onderwijskunde; professionals met een berg aan kennis en ervaring. Tegelijkertijd zijn het ook businesspartners die zich intensief inleven in de klant en daar kordaat op reageren. Met veel gevoel wordt de juiste manier van samenwerken gezocht.”
Consultative skills, daar zoeken we onze mensen op uit
Consultative skills heeft lang niet iedereen. Het zijn vaardigheden die nauw verbonden zijn aan iemands persoonlijkheid. Remco: “Niet elke onderwijskundige is een consultant. Je moet er de persoon naar zijn. Vanaf dag 1 heb je met druk en verwachtingen te maken. Je kunt niet wegduiken, je moet er meteen staan en jezelf durven te laten zien. Daar moet je een uitdaging in zien. Je bent nieuwsgierig naar de nieuwe omgeving. Je beschikt over de sensibiliteit om de pijnpunten te ontdekken. Onze consultants zijn ook echte doeners, aanpakkers, hands on. Dus geen afstandelijke analytici die adviesrapporten schrijven. Nee, ze zitten bij de klant in huis, draaien daar mee en trekken ‘als collega’ op met de mensen ter plekke. Ze assimileren en doen het werk van binnenuit.”
Remco benadrukt dat het vooral niet gaat om de klant zo goed mogelijk te pleasen. “Eigenlijk verwachten we van onze L&D consultants een soort schizofreen gedrag. Enerzijds opgaan in de organisatie en het team waarin ze terecht komen. Anderzijds ook de ruimte nemen om voldoende kritisch te blijven en de situatie te beschouwen. Het is een subtiel spel van meedoen, actie ondernemen, jezelf profileren en afstand nemen en kritisch waarnemen. Organisatie-sensitiviteit is heel belangrijk. Dat is ook de lol van het vak; er is meer dan alleen het vakinhoudelijke.”
“Belangrijk dat onze L&D consultants zich blijven ontwikkelen”
Wat opvalt in de evaluaties na een project is dat het bijna nooit gaat over de onderwijskundige expertise. Baukje: “Dat is voor de klant vanzelfsprekend. Dat zit gewoon goed. Veel meer worden ze geraakt door het proces en de samenwerking met de consultant. Daar ligt bijna altijd het accent op. De waardering daarvoor is groot en vandaar ook dat we het zo belangrijk vinden dat onze L&D consultants zich voortdurend blijven ontwikkelen.”
Baukje tot slot: “Het is meer dan een vaardigheid, het gaat erg over jezelf. Over hoe je jezelf inzet.” Rutger: “Voor een deel heb je het van nature, en voor een deel kun je eraan werken. Ook gaat een deel van de ontwikkeling vanzelf. Van elke opdracht leer je. Kennis en ervaring verrijken hierdoor. Die persoonlijke groei neem je weer mee naar een volgende klant.”
Overzicht nieuws