icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience
Werken bij Triamfloat
Nieuws 03/06/2019

Hoe Martijn een initiële opleiding voor personeel 'onder de vleugel' van KLM ontwikkelde

TriamFloat

Na de PABO stond Martijn Mom drie jaar lang voor de klas. “Ik gaf les aan de bovenbouw, wat een fantastische tijd was. Ik hou van het onderwijs.” Martijn rondde vervolgens een master Onderwijskunde af, waar hij voor het eerst in aanraking kwam met TriamFloat. “Docente en TriamFloater Brenda Zandsteeg wees me op een open dag, in Papendorp”, vertelt Martijn. “Het was een leuke opzet: je ging op speed date met de consultants van TriamFloat en mocht aan de slag met een casus. Lang verhaal kort: inmiddels zijn Brenda en ik alweer bijna vijf jaar collega’s.”

De stage-opdracht groeide uit tot een indrukwekkend CV op het gebied van Learning & Development. De afgelopen jaren werkte Martijn aan verschillende opdrachten bij NS, Groothandel Technische Unie, Provincie Overijssel, Veiligheidsregio Haaglanden en het Scheepvaart en Transport College.

Mijn werk is heel dynamisch. Zo ben ik bezig met het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van inwerkprogramma’s, performance verbeteringen, en functieleertrajecten.
Martijn Mom / TriamFloat

Sinds juni 2018 is Martijn projectleider en ontwerper van een onboarding traject voor Ground Services van KLM, in goede samenwerking met Bright Alley. Martijn legt uit: “Mijn doelgroep werkt onder de vleugel: er worden jaarlijks 700 - 800 uitzendkrachten opgeleid om de laad- en losprocessen uit te voeren. Stel, een vliegtuig komt binnen en de koffers moeten worden uitgeladen: dan moet je bijvoorbeeld wel de apparatuur kunnen bedienen.” “En daar komt veel meer bij kijken dan je misschien zou denken”, vertelt Martijn. “Je moet alle vliegtuigtypes leren kennen, precies weten wat de richtlijnen zijn. En het in- en uitladen moet ook nog snel en efficiënt gebeuren, wat best lastig is. Want wat is bijvoorbeeld het startmoment dat je zonder risico een blok voor een vliegtuigwiel kunt leggen? En hoe kun je op een veilige manier vracht met daarin gevaarlijke stoffen in en uit het ruim laden?”

KLM was ontevreden over de huidige opleiding voor deze uitzendkrachten en gaf Martijn de opdracht om hun opleiding efficiënter, innovatiever en meer klantgericht te maken .

Ter voorbereiden deed Martijn een kritische takenanalyse. Daarnaast volgde hij de bestaande training en stouwde een dag koffers in het vliegtuig. “En dat voel je wel.. ’s avonds sliep ik als een blok,” grinnikt Martijn.

Hij vervolgt: “Het klinkt als een pragmatische baan, maar ondertussen loopt deze doelgroep zeker tegen complexe dilemma's aan. Hoe ga je om met de balans tussen veiligheid en werkdruk? Want in 35 minuten moet het hele vliegtuig uitgeladen en met nieuwe lading weer klaar voor vertrek zijn. En wat denk je van de werkomgeving? Iemand kan totaal overweldigd zijn door al die naderende vliegtuigen met ronkende motoren. Daarom besteden we veel aandacht aan deze dilemma’s en hebben we bijvoorbeeld een 360 graden video ontwikkeld, om deelnemers voor te bereiden op het overweldigende effect van een naderend vliegtuig.”

We hebben al het opleidingsmateriaal veranderd: naar een onboarding die aansprekend is: heel visueel, met verschillende games, immersive en 360 graden video’s.
Martijn Mom / TriamFloat

Een belangrijk element is de praktijktraining: op dit moment wordt er door een staalbouwer ’mock up’s gemaakt van vliegtuigruimen. Omdat de security screening van nieuwe uitzendkrachten 6 weken duurt, heb je voor die tijd geen toegang tot je werkplek op Schiphol.  Daarom leren de uitzendkrachten straks op een locatie buiten Schiphol  het laden en lossen, en het bedienden van het materieel al aan!. De onboarding eindigt met een proeve van bekwaamheid en daarmee zijn de uitzendkrachten klaargestoomd voor hun nieuwe werk.

Deze opdracht van Martijn zit er bijna op: het is bijna tijd voor een nieuwe uitdaging. Omdat hij inmiddels zoveel ervaring heeft op het gebied van Learning & Development, is Martijn afgelopen januari midlancer geworden. “Dat bevalt goed, tot nu toe. Grappig genoeg voelt het écht anders dan een vaste aanstelling. Ik heb meer ruimte om zelf te kiezen. Meer de regie over mijn werk. En natuurlijk nog steeds dat fantastische team vakgenoten om op terug te vallen.”

Overzicht nieuws
Martijn Mom
Martijn Mom /
L&D Consultant

De consultants van TriamFloat hebben een passie voor leren. Neem contact met ons op!