De corona-crisis raakt alles en iedereen, ook een florerend bedrijf als TriamFloat. Business Managers Irene Hazelaar en Remco Lieon maken -terugkijkend op afgelopen maanden- de balans op. Hoe verging het TriamFloat: welke moeilijk- én mogelijkheden zijn zij onderweg tegengekomen? Een liveverslag van hun conversatie, uiteraard op anderhalve meter afstand.
Remco: “We gaan even terug in de tijd, Irene, naar begin maart. Wat was onze gedachte ook alweer, toen de intelligente lock down inging?
Irene: “Voor ons was de impact al direct merkbaar, omdat we in een keer maar liefst acht consultants terugkregen. Dat is een uitzonderlijke situatie. Daarnaast was thuiswerken opeens de standaard, wat voor TriamFloaters even omschakelen was. Wég persoonlijk contact en niet meer met z’n allen op kantoor werken.”
Remco: “Wat mij vooral is bijgebleven is dat de hele organisatie in de regelmodus zat. We hadden als MT veel contact om praktische zaken te bespreken en om te bepalen welke koers we gingen inzetten. Het was duidelijk dat veel branches waarin wij werken onder druk stonden, zoals het onderwijs en de zorg. De klantvragen wáren er, sterker nog: de vraag was groter dan ooit, alleen de geldkraan was dicht. Hoe ga je daar als commercieel bedrijf mee om? De conclusie was duidelijk: we moeten het doen zoals we het altijd deden.”
Irene: “We wilden onze klanten steunen. De grootste drijfveer voor TriamFloat-Consultants is het helpen van onze klantrelaties en daar waar we de ruimte hadden, wilden we de kwaliteiten van onze consultants ook zinvol benutten. Zo is het Lerend Spreekuur (op afstand) ontstaan: een loket om als bedrijf jouw onderwijskundig vraagstuk kostenloos voor te leggen. Onze consultants zijn via dit spreekuur onder andere aan de slag gegaan met vraagstukken van ’s Heeren Loo, het Meander Medisch Centrum en het Albert Schweitzer ziekenhuis.”
Remco: “Het was een periode om met elkaar, samen, door te komen. En gelukkig konden we ons dit als bedrijf ook veroorloven. Er is geen moment geweest waarin iemand met zijn handen in het haar zat, we zijn heel proactief en druk geweest.”
Irene: “En oplossingsgericht: we konden niet bij onze klanten zijn, maar gingen we aan de slag met de mogelijkheden die er wel waren. We onderzochten de pijnpunten van onze opdrachtgevers en gingen hiermee aan de slag. Deze wereld moest in korte tijd de draai naar digitaal maken, dus we stampten interactieve Webinars uit de grond, maakten een overzicht van relevante online tooling en gingen aan de slag met onboarding op afstand.”
Remco: “Het is leuk om te zien dat iedereen meedacht én de handen uit de mouwen stak. Je voelde een enorme positieve energie bij de consultants, onze Office Managers en eigenlijk het hele bedrijf, ze schreven en deelden blogs en bedachten relevante thema’s. Vorige week was zelfs het eerste Online Onderwijs Congres, met webinars, ronde tafel rondes en een digital lunch café. Dat hadden we in november, toen we 150 klanten op kantoor ontvingen voor ons TriamFloat Congres, niet kunnen bedenken.”
Irene: “Dat is echt iets om trots op te zijn en het bewijst ook de volwassenheid van het bedrijf. Zo’n transitie is interessant om mee te maken en bovendien heel waardevol voor de toekomst.”
Remco: “De boodschap was: help je klant vast te stellen dat de oude situatie er niet meer is, ga nú met de nieuwe situatie aan de slag. Je moet het aangaan en proberen. Niet negeren of wachten tot het oude weer terug is. Dit is hoe we nú met leren en ontwikkelen omgaan. Als je wacht, ben je te laat, dan mis je de aansluiting verder op in het jaar. Help elkaar met experimenteren.”
Irene: “Hoe we de komende tijd zien? Ik hoop dat wat we deze maanden hebben geleerd, vast weten te houden. Er zijn zoveel mooie initiatieven en leermomenten uit deze bizarre periode gekomen, het is zonde om niet door te bouwen op de best practices.”
Overzicht nieuws