icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Triamfloat
Nieuws 06/09/2021

"Situationeel leren voorkomt dat je in een uiterste doorschiet"

Martijn Mom

Martijn Mom is sinds 2014 L&D Consultant bij TriamFloat. Hij vertelt in de kennissessie ‘Master aan het woord’ over zijn zelf opgezette model voor situationeel leren: “Er is een verschuiving gaande van traditioneel lesgeven naar prestatiegericht leren. Dit is goed en gezond, maar het gevaar is dat je in een nieuw uiterste doorschiet. Met dit model kijk je naar het grotere geheel.”

Het model biedt een versimpelde weergave waarop je de leerinterventies kunt plotten.
Martijn / TriamFloat

Wat bedoel je met ‘gevaar’?
“Het valt me op dat veel organisaties redelijk ongenuanceerd kunnen zijn. Ze volgen de trends op het gebied van leren, maar willen dan ook direct álles op die manier doen. Nu is Virtual Reality bijvoorbeeld een belangrijke trend, voorheen was e-learning de nieuwste ‘must-have’. Maar wat doe je dan bijvoorbeeld met de traditionele klassikale les? Laat je deze manier van leren dan helemaal weg? Ik denk dat deze keuze afhangt van de leerbehoefte.”

Dat klinkt logisch. Wat was de reden om hier een eigen model voor te ontwikkelen?
“Er zijn enorm veel leerinterventies en modellen. Deze zijn soms ingewikkeld, of ze belichten slechts één onderdeel van leren. Hoe houd je dan het overzicht? En hoe zorg je dat je geen elementen mist? Het situationeel leren-model is vooral een middel om alle interventies te plotten, passend bij de fase waarin de lerende zich bevindt. Je kijkt dus naar het grotere geheel. Het model is gebaseerd op situationeel leiderschap (Hersey & Blanchard, 1977), dat ervanuit gaat dat een werknemer in verschillende situaties, verschillende manieren van aansturing nodig heeft. Dit geldt ook voor het leerproces van een werknemer.

Het gaat om het inzetten van passende interventies in de juiste fase.
Martijn / TriamFloat

Kun je het situationeel model kort toelichten?
“Het gaat simpel gezegd om het inzetten van passende leerinterventies in de juiste fase. Je start met de instructiefase: dit is de basis die de werknemer meekrijgt; het waarom en de voorwaardelijke kennis om het werk te kunnen of mogen doen. Hier kun je de traditionele klassikale les of e-learning bijvoorbeeld voor inzetten. Daarna gaat de werknemer onder begeleiding aan de slag in de praktijk. In de derde fase doet de werknemer het werk zelf en is er ondersteuning wanneer nodig. In de vierde en laatste fase kun je het werk volledig delegeren.”

Meer weten over situationeel leren? Lees Martijn’s blog Situationeel leren van A tot Z of download de whitepaper.

Wat betekent dit in de praktijk?
“Je kunt het model inzetten als een intern middel. Een manier om het complete leerproces mee te nemen in je producten.  Je laat er ook mee zien dat leren ook plaatsvindt in de praktijk en een verantwoordelijkheid is van zowel de L&D-afdeling als van de lijn zelf. Met dit model spreek je bij het ontwerpen van de interventies de taal van de opdrachtgever én de werknemer.”

Er ontstaat een grijs gebied op het vlak van verantwoordelijkheid: wie pakt wat op bij het leren?
Martijn / TriamFloat

Het lijkt erop dat werken en leren steeds meer door elkaar lopen. Wie is er dan verantwoordelijk voor het leren?
“Dat is inderdaad een grijs gebied. Vroeger was het simpel: als je iets moest leren deed je een studie of cursus. Je ging weer terug naar de werkvloer als je klaar was. Nu loopt de studie mee in de praktijk. Mensen worden gecoacht op de werkvloer. Andersom bemoeit de opdrachtgever zich daardoor ook met de inhoud. Ik vind dit een hele mooie ontwikkeling, want zo ontstaat een gesprek over wat er geleerd wordt en wie wat oppakt. Dit vraagt om wederzijds begrip.”

Hoe zorg je voor dit wederzijdse begrip?
“Dat is best een uitdaging. Iedereen is druk. Hoe kan je dan in een half uur het belang van leren en de gekozen aanpak uitleggen aan een opdrachtgever? Zelf probeer ik in zo’n gesprek de opdrachtgever mee te nemen in de gedachten achter mijn ontwerp.. Daarbij benadruk ik altijd wat we precies willen bereiken en welke stappen er zijn om daar te komen. Het situationeel leren model helpt in zo’n gesprek om het complete plaatje te laten zien.”

Alle masters aan het woord
Martijn Mom
Martijn Mom /
L&D Consultant

De consultants van TriamFloat hebben een passie voor leren. Neem contact met ons op!